Het is ongetwijfeld de droom van heel wat studenten: een tijdje studeren in het buitenland. Dat is dan ook een unieke ervaring, maar kan wel gepaard gaan met een stevig prijskaartje. Hoe kan je zoiets financieren?
In het buitenland studeren, biedt uiteenlopende voordelen. Je leert onder meer andere culturen kennen en je doet unieke ervaringen op. Alleen moet je behoorlijk diep in de buidel tasten als je die droom wilt realiseren. Gelukkige bestaan er oplossingen waardoor je niet alles zelf moet bekostigen.
Financiële steun
Als je met behulp van het uitwisselingsprogramma Erasmus+ studeert in het buitenland, kan je eventueel een beroep doen op een Erasmusbeurs. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van het inkomen van jouw ouders en hoe duur het leven is in het gastland. Indien je wilt studeren in een Europese stad, ligt het beursbedrag tussen 235 euro en 435 euro per maand. Dat bedrag loopt op tot 650 euro voor uitwisselingen buiten Europa. Meer info vind je hier.
Ook op regionaal vlak zijn er heel wat initiatieven die je een financieel duwtje in de rug geven als je je studies wilt voortzetten in het buitenland. In Vlaanderen kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een studietoelage. Zo’n toelage is er voor studenten die zijn ingeschreven in de Franse of Duitstalige Gemeenschap of in een ander land van de Europese Hogeronderwijsruimte (EHOR). Je moet wel aan drie voorwaarden voldoen. Zo moet de instelling of opleiding erkend zijn door de bevoegde overheid en moet de opleiding leiden tot een diploma. Voorts moet je aan alle voorwaarden voldoen die ook in Vlaanderen gelden om een studietoelage te krijgen.
De Franse Gemeenschap heeft eveneens programma’s die studenten financieel helpen als ze hun opleiding willen verderzetten in het buitenland. Op de site van Wallonie Bruxelles International (WBI) kan je nagaan welke beurzen en toelagen er allemaal bestaan.
Andere financieringsoplossingen
Indien je nog wat extra kapitaal nodig hebt, kan je ook aankloppen bij de bank. Zo kan je een lening aanvragen. Bij veel banken zal dat een gewone persoonlijke lening zijn. Dat betekent dus dat je rekening moet houden met een hoge rente. De tarieven schommelen tussen 4,5 en 10 procent. We raden dus aan om meerdere kredietgevers te vergelijken. Zo ben je zeker dat je de goedkoopste lening op de markt krijgt.
Om (onvoorziene) kosten ter plaatse te betalen, kan je een kredietkaart aanvragen. Op die manier kom je nooit in geldnood te zitten als je even krap bij kas zit. We adviseren om een kaart zonder kredietopening te kiezen. In dat geval wordt het “geleende geld” de volgende maand van je zichtrekening gehaald. Dat heeft als grote troef dat je geen rentekosten moet betalen. Bij een kredietopening kan je het kredietbedrag gespreid in tijd terugbetalen, maar dan moet je wel interesten betalen. Die kunnen behoorlijk hoog oplopen. Hou er overigens rekening mee dat je extra kosten moet betalen als je aan een bankautomaat geld afhaalt met een kredietkaart. Probeer dat dus ten alle tijden te vermijden.