Annuleren
Filters
Filteren op




Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen
 

Uw zichtrekening vergelijken

   

Ontdek de geschikte bankrekening voor uw dagelijkse verrichtingen.

zichtrekening

Zichtrekeningen in België

De zichtrekening, ook wel bankrekening genoemd, is de rekening die u gebruikt om uw dagelijkse verrichtingen mee te doen. Op een zichtrekening kan u onder andere uw salaris, kindergeld en eventuele terugbetalingen ontvangen, maar u kan er ook al uw facturen mee betalen, bankoverschrijvingen en afhalingen mee doen, waar u ook bent. Aan een zichtrekening kan u een debet- of kredietkaart linken; denk hierbij aan een Visa of Mastercard kaart. Belangrijk om weten is dat in het geval van buitenlandse verrichtingen (betalingen en afhalingen) er extra kosten kunnen aangerekend worden. Aarzel niet om voor meer informatie ons artikel te lezen of uw zichtrekening te vergelijken op ons platform.
Financiële instellingen bepalen hun eigen openingsvoorwaarden. Het is dus noodzakelijk dat u contact met het agentschap opneemt of online de productfiche van de zichtrekening goed doorleest om die te weten te komen. Bovendien moet men minstens 18 jaar zijn om toegang tot de tegoeden te hebben. Deze leeftijdslimiet kan, indien de ouders dat willen, wel verlaagd worden in samenspraak met de bank.
Er zijn twee scenario’s:
  • U kan een online zichtrekening openen die u gemakkelijk kan beheren en online opvolgen.
  • Wilt u zowel toegang tot uw rekening via uw bankkantoor als online, dan moet u een traditionele rekening openen.
In beide gevallen volstaat het om u te begeven naar de website van de financiële instelling die u verkiest en de chronologische stappen te volgen. Alvorens u een rekening opent, denkt u best even na op lange termijn. Welke projecten wilt u realiseren in de toekomst, waar gaat u de rekening vooral voor gebruiken? Denk ook na over wat u verwacht van uw bank en haar waarden, diensten en producten. U kan uw zichtrekening vergelijken via de vergelijkingstool van TopCompare.be voor een duidelijk overzicht over alle Belgische aanbieders.
Net zoals in een agentschap moet u bij een online bankrekening openen enkele documenten aan de bank bezorgen. Meestal zullen volgende documenten worden opgevraagd:
  • een recto-verso fotokopie van uw identiteitskaart: de kopie moet correct zijn zodat de informatie goed leesbaar is. In het geval van opening van een gemeenschappelijke zichtrekening moeten beide titularissen hun identiteitsbewijs opsturen;
  • een bewijs van domicilie: dit kan verschillende vormen aannemen: een attest van uw gemeente, een elektriciteitsfactuur of een stempel van de mutualiteit;
  • Uw twee of drie laatste loonfiches.
Er bestaan verschillende manieren om de tegoeden van uw zichtrekening aan te wenden.
  • De eerste en meest voor de hand liggende is via het gebruik van een debet- of kredietkaart. Door zo’n bank- of kredietkaart krijgt u wereldwijde toegang tot uw geld, heeft u de mogelijkheid om online en in de winkels te betalen en kan u geld afhalen in agentschappen of aan bankautomaten.

  • U kan ook gebruikmaken van overschrijvingen. Hiermee kan u geld van de ene bankrekening naar de andere overmaken. Bovendien, als u regelmatig betalingen voor hetzelfde bedrag moet doen (huur, aflossingen van uw lening, ...), kan u een domiciliëring aanvragen bij uw bank. Een domiciliëring is een contract tussen u en de schuldeiser en komt van pas als u wil dat wederkerende facturen, bijvoorbeeld uw mobiel abonnement, gas- of elektriciteitsfactuur, automatisch worden uitgevoerd op initiatief van de schuldeiser. De schuldeiser krijgt dus toestemming om facturen via uw zichtrekening te innen en het bedrag van de rekening te halen; u hoeft hier zelf niets meer voor te doen. Wilt u echter zelf een vaste dag bepalen waarop u uw bank de opdracht geeft om maandelijkse betalingen uit te voeren, dan is een doorlopende opdracht wat u zoekt. Dit kan u goed uitkomen voor de periodieke betaling van uw huur of als u op een vast tijdstip in de maand een bedrag van uw zicht- naar uw spaarrekening wilt storten. U kan de opdracht altijd wijzigen of opzeggen.

  • Een derde manier om uw zichtrekening te gebruiken is dat u zich naar het agentschap van de bank begeeft en hier uw dagelijkse verrichtingen laat uitvoeren.
  • U kan tenslotte gebruik maken van de mobiele applicatie van uw financiële instelling, de Bancontact app of nog andere generieke applicaties zoals Payconiq.

Hebt u liever een overzicht van alle zichtrekeningen van de Belgische kredietinstellingen? Neem dan een kijkje op onze simulator waar u uw zichtrekening kan vergelijken in een enkele klik.
Er bestaan verschillende types zichtrekeningen die variëren per profiel:
  • de persoonlijke zichtrekening: deze zichtrekening openen betekent dat alleen u eigenaar van de rekening bent en hier toegang tot hebt. U bent dus de enige die de tegoeden kan beheren.

  • de zichtrekening met volmacht: u bent eigenaar van de rekening, maar u geeft toestemming dat een derde persoon er gebruik van kan maken. Weet dat u de enige titularis van de rekening blijft en dat u op elk ogenblik de volmacht kan intrekken. Dit is erg handig als u bijvoorbeeld een zichtrekening wilt openen voor uw kind maar tegelijkertijd de uitgaven in het oog wilt houden.

  • de gemeenschappelijke zichtrekening: gemeenschappelijk betekent hier ‘meerdere personen’. De rekening wordt gedeeld met iemand anders, zoals uw partner of een samenwonende. U bent dus in staat om de gemeenschappelijke uitgaven van eenzelfde rekening te beheren. Ook al kan de rekening door elke titularis afzonderlijk gebruikt worden, de zichtrekening openen en afsluiten moet steeds gezamenlijk gebeuren.

  • de geblokkeerde rekening: deze rekening wordt beheerd door verschillende personen. Alle titularissen moeten hun uitdrukkelijke toestemming geven voor elke transactie.
Zoals misschien al duidelijk is, zijn de gelden van een zichtrekening op elk moment toegankelijk. U kan geld van de rekening halen wanneer u maar wilt en u kan er gemakkelijk aankopen of overschrijvingen mee doen, zowel in België als in het buitenland. In tegenstelling tot bij een spaarrekening ontvangt u in het algemeen geen rente op het beschikbare bedrag van uw zichtrekening.

De spaarrekening laat u toe daarentegen toe om een financiële reserve op te bouwen voor om het even welk doel. Of het nu is om uw huwelijk te bekostigen, een reis of onvoorziene onkosten te financieren, dit heeft geen belang. Als u geld op een spaarrekening plaatst, krijgt u op dat bedrag interesten. Verder kan u op elk moment geld bijstorten en afhalen. U kan zowel uw spaar- als zichtrekening vergelijken via de online tool op onze webpagina; gratis en vrijblijvend!
Financiële instellingen bieden meestal een bancaire app voor smartphone of tablet aan hun klanten waarmee ze altijd en overal toegang tot hun zichtrekening hebben. Dankzij zo’n applicatie kan u uw uitgaven op elk moment controleren en beheert u gemakkelijk en snel uw geldzaken. Als uw financiële instelling zo’n applicatie aanbiedt, is het enige dat u moet doen de applicatie downloaden. Vervolgens doorloopt u de verschillende functionaliteiten die uw bank aanbiedt via de app. De applicaties zijn meestal intuïtief ingesteld en erg gebruiksvriendelijk, zeker als u al vertrouwd bent met de online toepassingen van de bank. De applicaties zijn verder sterk beveiligd en vereisen altijd een paswoord vooraleer gebruik. Bovendien wordt, zoals bij online bankverrichtingen, vaak uw digitale vingerafdruk of een bevestiging via een kaartlezer gevraagd.

Laatst herzien: 5 juli 2021

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.